Nachtvlinders

Nachtvlinders zijn prachtig om te zien. De naam is misschien wel verwarrend omdat, niet alle nachtvlinders alleen ’s nachts vliegen. Er zijn ook  nachtvlinders die overdag vliegen zoals bijvoorbeeld de kolibrievlinder. Dit zijn de zogenaamde dagactieve nachtvlinders.

Zoals de dagvlinder voelsprieten of antennen heeft met een knop aan het eind, zo hebben de nachtvlinders divers gevormde antennen. Soms geveerd en soms draadvormig. Een ander verschil tussen de dag- en nachtvlinders is dat een nachtvlinder zijn vleugels in rust plat boven zijn lijf houdt, een dagvlinder klapt de vleugels dicht. En meestal zijn de nachtvlinders niet zo kleurrijk als de vlinders van overdag. Dat is maar goed ook, want door hun camouflagepatroon vallen ze overdag niet op. Zo kunnen ze overdag ongestoord uitrusten.

Nachtvlinders kun je spotten in elk seizoen. Wil je zelf een nachtvlinder lokken? Maak dan een zoet mengsel van stroop gemengd met suiker en smeer dit net voor zonsondergang op een boomstam. De beste nachten om ze te spotten zijn als de temperatuur niet onder de 5 graden Celsius komt. De zoete geur van de stroop trekt nachtvlinders aan zoals de zwartvlekwinteruil, wachtervlinder en de bosbesuil. Een andere tip is om op een donkere plaats een lamp neer te zetten. Dan komen de nachtvlinders op het licht af. Vanaf maart en april lok je hiermee nog meer soorten nachtvlinders. Op de website van de vlinderstichting kun je zien welke je hebt gespot (www.vlinderstichting.nl ).

-Sandra Brookman-Bak, natuurgids Lingewaard Natuurlijk

Archief van Nieuwsberichten

© 2022

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑