Nieuws van de Heggenvlechtbrigade

Na een verlammende coronavirusperiode zijn we weer voorzichtig gestart met heggenvlechten. We gaan een meidoornheg vlechten. Deze heg staat rondom de parkeerplaats van Fort Pannerden in Doornenburg. Deze parkeerplaats grenst aan een stuk nieuwe natuur van de Gelderse Poort. Hier staan Rode Geuzen achter de prikkeldraad die grenst aan de heg, nieuwsgierig te kijken naar wat wij doen.  

De ongeveer 200 meter lange meidoornheggen die hier staan zijn eigendom van de gemeente. Gelukkig zijn deze nooit eerder gesnoeid en niet al te zwaar qua afmeting. De heg is weliswaar in een keer helemaal aangeplant, maar door grondeigenschappen is deze vermoedelijk op de ene plek meer ontwikkeld dan op de andere plek. We zijn begonnen met het zwaarste gedeelte van de heg. We vlechten in de staken en bindersstijl en kiezen ervoor om aan de zijde van het parkeerterrein de heg kort op te snoeien. Aan de zijkant en aan de kant waar Rode Geuzen staan, laten we de uitgroei staan. De staken van de hazelaar zijn eerder deze week op een andere locatie door ons geoogst. Zo is een asymmetrische heg ontstaan met veel natuurwaarde waar runderen, maar ook andere dieren, hun voordeel van hebben.

Na een ochtend stevig vlechten krijgen vooral de spieren weer even rust. Het werken in de buitenlucht doet ons goed en met zijn allen zijn wij een prima team. Op deze manier hopen we deze winter toch nog een paar inhaalslagen te maken, animo genoeg in onze heggenvlechtbrigade!

Wanneer je geïnteresseerd bent om op een of meer zaterdagen mee te vlechten dan kun je contact opnemen met Hans van Berlo, coördinator van de heggenvlechters van Stichting Lingewaard Natuurlijk, via heggen@lingewaardnatuurlijk.nl of 06-47391233.

Klik op de foto voor een groter exemplaar.

Archief van Nieuwsberichten

© 2022

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑