Verslag Knotploeg Huissen

Enkele jaren geleden werd de wilgenknotploeg in Huissen opgericht. Omdat ik het heerlijk vind om tijdens de wintermaanden ook nog nuttig in de natuur bezig te kunnen zijn, ben ik toen lid geworden van deze groep. Als je familieleden of kennissen vertelt dat je bij een knotploeg bent dan krijg je altijd de opmerking te horen dat het klinkt als ‘knokploeg’ maar ze begrijpen al snel dat het om een groepje vrijwilligers gaat die in de wintermaanden, 6 á 7 zaterdagochtenden in- en om Huissen wilgen gaan knotten. Daarnaast verzorgt onze knotploeg ook een belangrijk deel van het onderhoud rondom de schoolmoestuintjes de ‘Moeshoeve’ aan De Hoeve in Huissen.

Onze groep bestaat uit ongeveer 15 vrijwilligers. De voorzitter van onze groep is Jac en hij is de stuwende kracht van deze afdeling. Het gereedschap: handzagen, takkenscharen en ladders wordt beschikbaar gesteld door Landschapsbeheer Gelderland. In principe gebruiken we alleen handzagen en takkenscharen maar in uitzonderlijke, zware gevallen brengt een van de leden, die hiervoor is opgeleid, een kettingzaag mee. De taak van deze knotploeg is om van november tot medio maart wilgen te knotten en zo deze beeldbepalende bomen in het Nederlandse landschap te behouden. Wilgen vergen regelmatig verzorging en eens in de 3 à 5 jaar moeten ze geknot worden om zeker wel 20 tot 25 jaar oud te kunnen worden. Blijft het knotten uit, dan is de kans groot dat een tak te zwaar wordt en kan uitbreken en dat de bomen aangetast kunnen worden door de ‘watermerkziekte’. Bij deze ziekte verwelken de bladeren en sterven de takken in de top van buiten naar binnen en ook in het midden van de kroon. De aangetaste twijgen vertonen bij doorsnede een waterige/bruine verkleuring vandaar de naam watermerkziekte. Als er dan niet geknot wordt, zal de boom dood gaan.

Onze groep knot bij particulieren en soms ook op bepaalde percelen van de gemeente, ons grootste project is wel Park Holthuizen in onze gemeente. Daar onderhouden wij verschillende wilgenlaantjes, rijen wilgen en ook alleenstaande bomen. Als wij een lange rij wilgen, of een wilgenlaantje, gaan knotten proberen wij, in overleg met de beheerder of eigenaar, de bomen om en om te knotten. Het jaar daarop pakken we dan die wilgen die we de vorige keer hebben overgeslagen. Zodoende blijft er, het hele jaar door, extra schuilgelegenheid over voor dieren en insecten en is het ook beter voor de biodiversiteit. De meest voorkomende wilgensoort die wij knotten is de schietwilg (salix alba), deze is te herkennen aan het groengrijze blad, vooral de onderkant van de blaadjes zijn grijzig en als het waait lijkt de boom zilverachtig, daarom wordt hij ook wel ‘zilverwilg’ genoemd.

Op een knot dag beginnen we ’s morgens om negen uur, we verzamelen het snoeihout en leggen dat op grote stapels. Dit wordt via de gemeente dan opgehaald om het als biomassa verder te verwerken. In Park Holthuizen maken we van het snoeihout vooral grote houtwallen om waterkanten of de wandelpaden af te schermen. Af en toe worden er ook geschikte takken voor vlechtschermen en vlechtheggen uitgehouden.Wanneer we bij particulieren bezig zijn, zorgen die mensen tussendoor altijd wel voor koffie en meestal staat er, als we klaar zijn, een grote pan dampende soep op ons te wachten. Als je dan, na gedane arbeid, samen met de groep onder het genot van een lekkere, warme kop soep naar zo’n mooi geknot wilgenlaantje kijkt, dan geeft dat je een voldaan en trots ‘Ik hou van Holland’ gevoel…  Alleen al voor dit speciale gevoel is het zeker de moeite waard om eens, met een groepje vrijwilligers van Stichting Lingewaard Natuurlijk, je mouwen op te stropen en samen een ochtendje te ‘knokken’ voor de natuur.

Paul Welling

Knotploeg Huissen december 2020                                                                                       

Klik op de afbeelding voor een vergroting
Archief van Nieuwsberichten

© 2022

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑