O, dennenboom…

Het jaar is bijna weer rond en de kerstbomen staan weer overal. Persoonlijk geeft het me een beetje rust dat kerst toch een vast gegeven is.  Vorig jaar, in de kerstvakantie, was ik lekker aan het knutselen tijdens een natuuractiviteit in het Dijkmagazijn.  Dit jaar wens ik iedereen fijne feestdagen op afstand.  

Terug naar de dennenboom, die stiekem een spar is. Ooit wel eens gewandeld in een bos vol naaldbomen? De geur brengt je gelijk terug naar de sfeer rond kerst. Door de naaldvormige bladeren kunnen deze bomen heel wat hebben. De naalden houden verdamping tegen door hun vorm én het waterdichte waslaagje. Ze houden meerdere winters hun naalden, maar als ze vallen zullen de naalden maar traag vergaan. Het dikke tapijt van naalden zorgt voor een hoge zuurgraad waardoor er maar weinig variatie van andere soorten is.

Misschien vraag je je wel eens af: is dit nou een den, een spar of een lariks? Als je kijkt hoe de naalden op de takken staan kun je erachter komen. Staan de naalden in groepjes bij elkaar (in legio)? Dan heb je te maken met een Lariks of Lork. Staan ze alleen (solo)? Dan heb je een Spar voor je. Bijvoorbeeld een Fijnspar die veelal als kerstboom wordt verkocht. Als laatste kunnen de naalden in paren naast elkaar staan (duo). Dat geldt voor de dennen. Dennen hebben een houtige kegel met harde schubben en de zaden liggen ertussen.

Tot slot: fijne feestdagen! Wij hopen iedereen met een mooie wandeling te zien in 2021 .

-Sandra Brookman-Bak, natuurgids Lingewaard Natuurlijk

Archief van Nieuwsberichten

© 2022

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑