Grote grazers in de Gendtse polder

Ooit vroeg iemand me: “Waarom zetten we niet gezellig wat eekhoorns uit in Lingewaard? “ Zo gemakkelijk is het helaas niet. Eekhoorns komen voor in gebieden met bossen en dan vooral met bomen, waar ze hun voedsel kunnen vinden. In het natuurgebied van Lingewaard zitten we in een nat gebied met een ondergrond van klei. Daar groeien bepaalde bomen en planten goed op, maar andere soorten niet. Sommige dieren kunnen wel uitgezet worden zoals een aantal grote grazers als koniks en runderen. We kwamen een groep koniks tegen toen we aan het wandelen waren in de Gendtse polder. Prachtig, maar wel afstand houden! Deze paarden en runderen zijn van belang in dit natuurgebied om te grazen. Zo wordt het landschap half open gehouden. De dieren vinden voldoende voedsel in hun eigen omgeving, ook in een strenge winter. Om die reden mogen ze ook niet gevoerd worden. Een wandelaar die denkt; ach, ik geef ze een lekker appeltje, traint uiteindelijk de dieren om te reageren op voorbijgangers. Daardoor kunnen ze opdringerig worden en soms agressief bijten naar voorbijgangers. Ook de hoge aaibaarheidsfactor van jonge dieren is een probleem. Aaien, doe het niet, is het advies. Het kan grote gevolgen hebben voor de kudde, met soms de uitkomst: het afmaken van een dier.  Dat wil je toch niet op je geweten hebben! Dus, geniet van deze bijzondere grazers en hou zeker 25 meter afstand van de kudde.

-Sandra Brookman-Bak, natuurgids Lingewaard Natuurlijk

Archief van Nieuwsberichten

© 2022

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑