Een mus bij het ontbijt

Soms zijn er van die onverwachte ontmoetingen die indruk maken. Op een mooie zaterdagochtend hoorden we een harde -toink- tegen het keukenraam. We keken om de hoek van de achterdeur waardoor het geluid veroorzaakt werd. Daar zat ze dan: helemaal suf en met dichtgeknepen tenen. Snel opgeraapt en warm gehouden in mijn handen. Deze mus mocht even plaatsnemen aan de keukentafel.

Er zijn een aantal soorten die erg op elkaar lijken: ringmus, huismus, heggenmus en de vinken. Vooral de vrouwtjes zijn lastig om te onderscheiden! Vaak kan het gedrag en de plek je op weg helpen: scharrelt de mus, bijna altijd alleen, aan de rand van de tuin? Dan heb je vast te maken met een heggenmus. Haar uiterlijk is wat blauwgrijzer en ze heeft bruine streepjes zowel op de rug als op de buik. Stapt de vogel in de tuin in plaats van hippen? Dan is het waarschijnlijk een vink. Kijk naar de witte streep op haar vleugel en de stevige snavel. Is er een luidruchtige groep mussen in de tuin? Dan is het waarschijnlijk de huismus! Let op de oogstreep op haar kop. En dan nog de ringmus: deze is graag in een omgeving met veel struikgewas, weilanden en oude bomen. Lijkt veel op de mannetjes huismus maar kijk of je een donkere wangvlek ziet en een witte nekrand.

Mocht je er toch niet uitkomen, dan mag je altijd zeggen: ach, het is een KBV-tje (klein bruin vogeltje).

-Sandra Brookman-Bak, natuurgids Lingewaard Natuurlijk

Archief van Nieuwsberichten

© 2022

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑