Heggenvlechtbrigade Lingewaard Natuurlijk

Nu het september is en de temperatuur meer begint te lijken op wat we gewend zijn, wordt het gereedschap geslepen en worden weer nieuwe vlechtplannen gesmeed.
Vanaf november zijn er weer een aantal zaterdagen gepland om in het Lingewaardse land en mogelijk in de IJsselstreek te gaan vlechten (daar is nog overleg over met landeigenaren). Data volgen binnenkort.

Het seizoen 2019-20 is afgesloten in juni met het scheren van de vlechtheg op het landgoed van kasteel Doornenburg, het weghalen van de sterke ondergroei aan de voet van de heg en de woekeraars in de heg. Afspraak was dat de heggen op deze hoogte blijven om vrij zicht op het kasteel en de boomgaard te houden.

De hergroei van de heg ziet er redelijk goed uit, maar is erg wisselend per stuk van de heg. Als geheel is hij enorm uitgegroeid waarbij vooral rozen, hazelaar en veld- iep sterke groeiers zijn. Daaronder zit vaak nog de meidoorn.
Her en der heeft hop, riet en braam flink gewoekerd, licht weg genomen en krijgt de meidoorn het moeilijk. Bij het weghalen daarvan blijkt dat de jonge uitgroei toch wel aanwezig is.Ter geruststelling: er zijn ook stukken waar de meidoorn wel vrij spel heeft en het goed doet! Dit gaan we de komende tijd nog goed bijhouden!
Natuurlijk was het jaarlijkse hoogtepunt het nuttigen van de gezamenlijke lunch in de herberg van het kasteel.

Wanneer je geïnteresseerd bent om een of meer zaterdagen mee te vlechten dan kun je contact opnemen met Hans van Berlo, coördinator van de Heggenvlechtbrigade van Stichting Lingewaard Natuurlijk, via heggen@lingewaardnatuurlijk.nl of 06-47391233.

Wim Vanweersch en Hans van Berlo.

 

Archief van Nieuwsberichten

© 2022

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑