Keizerlibel

Bij een mooie, maar natte wandeling langs een slootje, hing er aan een grasspriet een enorme groene libel. Goed gecamoufleerd door zijn eigen groene kleur maar toch opgemerkt door de nieuwsgierige voorbijganger. Libellen zijn actief bij warm en zonnig weer, maar bij een druilerige koude dag hangen ze liever aan een spriet. Ze zijn nooit ver weg van het water, waar ze als een helikopter overheen vliegen. De mannetjes zijn erg territoriaal en jagen tijdens de vlucht andere libellen weg. Bij het zien van een geschikt vrouwtje, grijpt het mannetje het vrouwtje in de lucht en vindt de paring plaats hangend aan een tak. Hier hangen ze dan aan elkaar als een stel circusacrobaten.

Rondom het water speelt het leven van een libel zich af: eitjes worden afgezet in het water meestal in drijvend plantmateriaal waarna de jonge larven 1 tot 2 jaar leven tussen de waterplanten. De larven overwinteren 1 of 2 keer, waarbij de 2 jarige al in mei uit het water komen en de larven van 1 winter doen dit in een langere periode van juni tot eind augustus. De volgroeide larven klimmen dan langs een stengel omhoog uit het water. Daar gaat dan nog één vervelling plaatsvinden: van larve naar libel. Stevig vasthoudend aan de stengel komt de kop en borststuk als eerst tevoorschijn en daarna de achterzijde. Nog een beetje verfrommeld pompt hij zijn achterlijf en strekt zich uit. En dan verlaat hij de stengel om de omgeving op grote hoogte te ontdekken.

-Sandra Brookman-Bak, natuurgids Lingewaard Natuurlijk

Keizerlibel
Archief van Nieuwsberichten

© 2022

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑