Zomer in Corona tijd

Terwijl ik dit schrijf zit ik te genieten op het strandje in de buurt. Ook onze vakantie is een thuis vakantie geworden. Door Corona ontdekten heel veel mensen opnieuw de natuur. Er werd gewandeld en speelplaatsen en watertjes in de buurt werden weer opnieuw ontdekt. Het was een wake up call: we ontdekken de natuur weer om ons heen en we zien dat het ook anders kan en moet. Nu het zomervakantie is zie je de nieuwverworven inzichten weer verbleken. Waar blijft die toffe vliegvakantie in een ver en warm land? Experts zeggen dat het nog wel even gaat duren voordat alles weer normaal is. Maar, willen we dan niet juist kijken naar wat we permanent willen voor de toekomst?

Het wordt ondertussen drukker op het strandje. Er vallen dan ook de bergen afval op die mensen hebben achtergelaten. Is het niet vreemd dat we de natuur zo omarmd hebben in de afgelopen periode en nu bedanken met bergen afval? Jongeren die met Greta Thunberg in opstand komen en nu feesten op het strand en lege bierflesjes achterlaten? Ouders met hun kinderen die lekker buitenspelen en hun snoeppapiertjes en dergelijke laten meevoeren door de wind? Volwassenen die naar buiten vluchten voor een rustmoment en daar hun uitgedrukte sigaretten dumpen? Misschien dat het stoffige imago van de zin: ruim je rommel op eens opgepoetst moet worden naar iets hips. Want uiteindelijk komt het afval wat we klakkeloos weggooien toch ooit weer bij ons terug.

-Sandra Brookman-Bak Natuurgids Lingewaard Natuurlijk

 

Archief van Nieuwsberichten

© 2022

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑