De kleine watersalamander

Wat valt er weer een boel te ontdekken in onze eigen tuin! Bij het recht leggen van een paar tuintegels vonden we deze salamander: goed verscholen en net ontwaakt uit zijn winterslaap.

De kleine watersalamander wordt maximaal 11 cm lang. De mannetjes hebben een kam op de rug die doorloopt tot aan de staart en het meest wonderlijke is dat deze nogal saai uitziende salamander tijdens de voortplantingsperiode een kleurig huidje krijgt. Deze uiterlijke aanpassingen verdwijnen dan weer na de voortplantingsperiode en de huid maakt zich dan weer op voor de zogenaamde landfase: de huid wordt weer leerachtig zodat de salamander minder snel uitdroogt.
Je zou verwachten dat salamanders het aanpakken als kikkers: begraven onder plantresten of modder in het water voor de winterslaap. Maar salamanders pakken het anders aan, ze hebben twee fases: de landfase in de winter en de waterfase in de lente. Op het land zoeken ze een steen of holle boom om zich verborgen te houden in de winter. Om in het voorjaar weer tevoorschijn te komen en naar het water te trekken om zich voort te planten. Na deze waterfase gaan ze weer terug naar het land. 
De foto’s leverde in de app-groep van een groepje IVN-ers een boel informatie op! Zo was uit de foto te halen dat het zou gaan om een mannetje, te zien aan de kam op zijn rug. Toch fijn zulke “gesprekken” in deze tijd, al is het op afstand.
Sandra Bak-natuurgids bij Stichting Lingewaard Natuurlijk

Archief van Nieuwsberichten

© 2021

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑