Lingewaard Natuurlijk april 2020

Witte zwanen… zwarte zwanen…

In de sloot zwemt een paartje witte zwanen. Zwanen zijn indrukwekkend grote vogels die wel 12 kg kunnen wegen en een vleugel spanwijdte van 2,40 m hebben.

Ze behoren tot de grootste watervogels en ook tot de zwaarst vliegende vogel. Geen wonder dat het opstijgen een explosie van energie vraagt. Hiervoor moet de zwaan rennen over het wateroppervlak en zeer snel slaan met de vleugels. Bij het landen steekt de zwaan zijn poten naar voren zodat het water de snelheid kan verminderen. Vandaar dat ze altijd in het water landen en niet op het droge. Zeker rond deze tijd kunnen ze erg agressief overkomen en beschermen ze hun territorium. Ze maken dan eerst dreigende geluiden naar omstanders en bij een aanval gebruiken ze hun snavel en sterke vleugels. Samen zorgen de zwanen voor hun jongen die wel een jaar bij hun ouders blijven. Zodra het verenkleed van de jonge zwanen van bruin-grijs verandert naar wit, is het volgens de ouders tijd om ze uit hun territorium te verjagen en ze een eigen plek te laten zoeken.
De zwarte zwaan uit het bekende kinderliedje is eigenlijk een ontsnapte sierwatervogel en kwam van nature alleen voor in en rondom Australië. In 1696 ontdekte de Nederlandse ontdekkingsreiziger Willem de Vlamingh deze zwarte variant en tot laat in de 17e eeuw werd een onwaarschijnlijk of ongeloofwaardig verhaal afgedaan als een zwarte zwaan. Iedereen was er toen tenslotte van overtuigd dat zwanen alleen wit waren!
Sandra Bak-natuurgids bij Stichting Lingewaard Natuurlijk

Archief van Nieuwsberichten

© 2022

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑