Lingewaard Natuurlijk maart 2020

De lente is begonnen!Ik ben een beetje Corona-nieuws moe. Elke dag een update over het virus: het lijkt wel alsof er even niets anders in de wereld speelt. Terwijl ook de lente is begonnen!

Nu we allemaal meer thuis zijn is de behoefte om even naar buiten te gaan groter dan ooit. En er is een hoop te zien en te beleven, ook in de achtertuin, balkon of binnenplaats. De hommels ontwaken uit hun winterslaap. Hommelkoninginnen ontwaken uit hun holletje diep onder de grond omstreeks half maart: eerst de aardhommels, dan de akkerhommels en nog wat later de boom-en weidehommels. Als laatste ontwaakt de steenhommel. In maart vinden ze gelijk veel voedsel in de nectarrijke wilgenkatjes en in tuinen met allerlei bloemen.
Honingbijen vormen een zogenaamde “wintertros”. Alle werksters zwermen om de koningin heen en klitten in bolvorm aan elkaar. Lekker warm. In de winter zijn wilde bijen en honingbijen in rust. De wilde bijen soorten overwinteren als eitje of larve in de grond, in holle stengels en gangetjes in hout. Je kunt ze in de herfst helpen door in de tuin holle stengels van uitgebloeide planten te laten staan. Of bouw een luxe insectenhotel voor ze! Pas wel op met de schone was buiten hangen vlakbij een insectenhotel: bijen houden afvalstoffen in hun lijf en vliegen na de winter er even uit om hun darmen te legen. Op de was kun je dan donkerbruine spikkeltjes treffen: echte bijenpoep.
Sandra Bak-natuurgids bij Stichting Lingewaard Natuurlijk

Archief van Nieuwsberichten

© 2021

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑