Vlechtheg Kasteel Doornenburg voltooid!

In onze gemeente is de heggenvlechtbrigade van Stichting Lingewaard Natuurlijk gedurende de laatste 3 winters op meerdere zaterdagen actief geweest met het vlechten van de struweelheg van ongeveer 200 meter lengte tussen de Rijnstraat en het weiland bij Kasteel Doornenburg.


De heg had bijzonder veel achterstallig onderhoud en stond op de nominatie om in het voorjaar van 2018 gerooid te worden om het zicht op het kasteel te verbeteren, bij gebrek aan arbeidskracht (vrijwilligers) om de heg te onderhouden.
Door de heg in fasen te vlechten is deze gered, is het kasteel goed zichtbaar geworden en is er een stuk erfgoed / cultuurhistorie aan het kasteel toegevoegd. De laatste zaterdag van februari werd het laatste deel gevlochten, zodat de vlechtheg zijn voltooiing heeft gekregen.
Eveneens is de droge sloot naast de heg opgeschoond en is er veel afval en puin uit de sloot geruimd.

Omdat het een erg ruwe en brede heg bij het kasteel is werd dit gedaan in een gecombineerde vlechtstijl, dat wil zeggen deels levende staanders en deels staken die uit de omgeving zelf geoogst zijn (vooral hazelaar). Om de heg meer stevigheid te geven is deze aan de bovenzijde afgewerkt met gevlochten wilgentenen over de gehele lengte. Hierdoor worden de stammen van de struiken, die ingekapt, gelegd en gevlochten zijn, beter met elkaar verbonden en krijgt het geheel meer onderling verband en stevigheid.
In vroegere tijden (voor de introductie van het prikkeldraad) diende de vlechtheggen als veekering en moesten schapen en zelfs runderen tegen kunnen houden! Heggenvlechten is een prachtig eeuwenoud boerenambacht dat tot zo’n 100 jaar geleden nog volop in Nederland en Europa werd beoefend.
Gemiddeld zijn er binnen de gemeente elke keer tussen de 5 en 10 vlechters actief met dit prachtige ambacht.
Met de prachtige koeien van het Lankenvelderras op de achtergrond, is de heg een juweel in het landschap bij het kasteel, mag vastgesteld worden.
Ook in de volgende winterperiode 2020/2021 gaat de brigade weer aan de slag in de gemeente Lingewaard met bijl, billhook (Engels kapmes) en zaag!
Nieuwe deelnemers en geïnteresseerden zijn altijd welkom!
Hans van Berlo
heggen@lingewaardnatuurlijk.nl
06-47391233

Archief van Nieuwsberichten

© 2021

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑