Aandacht voor biodiversiteit

Bodiversiteit, is een term die wordt gebruikt om de verscheidenheid van het leven op aarde aan te duiden. “Bio” staat voor leven en met “diversiteit” wordt afwisseling, verschil en verschillende soorten bedoeld.

Het gaat om de variatie en het verschil in genen van alle planten, dieren en micro-organismen om het evenwicht in de natuur in stand te houden.
Het uitsterven van vogels of insecten raakt ons, omdat alle levensvormen iets met elkaar te maken hebben.

Met het verlies van biodiversiteit wordt de gezondheid van de mens ook niet beter. En als we fietsen willen we ook graag genieten van bloemrijke bermen, zingende vogels en grazende reeën. 

Stichting Lingewaard Natuurlijk heeft de natuur hoog in het vaandel staan en heeft voor leerlingen van scholen in Lingewaard een programma samengesteld over hoe de eigen leefomgeving verrijkt kan worden. Ook bij publieksrondleidingen wordt aandacht geschonken aan biodiversiteit.

Wat kunt u doen? Als tuinbezitter kunt u tegels vervangen door open betonstenen of honingraatmatten. Er zijn speciale zaadmengsels van laagblijvende planten zoals madeliefjes, kruipende boterbloem, klaversoorten en biggenkruid, die hierin gezaaid kunnen worden. Als u geen tuin heeft kunt u met bewoners in de wijk een plantenborder als parkachtig landschapje omvormen. Het gaat om de afwisseling aan soorten. Er komen weer andere vogels, vlinders, en insecten op af. 

Een voorbeeld, van meer groen toevoegen aan de leefomgeving, is in -en rondom de tuin van Joop Koopman, Waaldijk 24 in Bemmel.
Joop Koopman

Tuin Joop Koopman
Archief van Nieuwsberichten

© 2021

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑