Lingewaard Natuurlijk februari 2020

Mol zoekt vrouw
De mollen zijn weer actief! Het warme weer van februari zorgt ervoor dat er ineens overal molshopen opduiken. Het is nu warm genoeg voor een mannetjes mol om actief op zoek te gaan naar een vrouwtje. Bij dit zoogdier begint dat met een zoektocht… onder de grond wel te verstaan. Om elkaar te vinden, communiceren mollen door middel van geuren en geluiden. Daarna verlaten ze hun territorium en graven zogenaamde mollenritten totdat ze het mollenvrouwtje gevonden hebben.

Ooit vond ik een dode mol en had daardoor eens de tijd om dit prachtige beestje van dichtbij te bekijken. Een mooie en erg zachte zwarte vacht, een klein spits snuitje en grote graafpootjes. Die graafpootjes komen goed van pas bij het graven van die gangen. De overtollige grond wordt door de achterpoten naar achteren en naar boven gewerkt: de bekende molshoop is hiermee gevormd. Deze graver kan wel gangen van 200 m lang graven. In een uur tijd kan wel 15 kg aarde verplaatst worden.
Jammer, dat de mol vaak geen welkome gast is in de tuin. Overigens wel te begrijpen, als je een strak gazon hebt. Maar die mollen zorgen er ook voor, dat er veel (schadelijke) insecten gegeten worden én dat de grond goed omgewoeld blijft. Dat is weer goed voor de afwatering. Last van mollen? Probeer dan eens een natuurlijke manier om de mol uit de tuin te houden! Op internet staan genoeg suggesties. Want, zeg nou zelf: iedereen heeft wel eens last van de lentekriebels.
Sandra Bak-natuurgids bij Stichting Lingewaard Natuurlijk

Archief van Nieuwsberichten

© 2021

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑