In deze Agenda zijn alle openbare activiteiten (activiteiten die voor iedereen toegankelijk zijn) van Stichting Lingewaard Natuurlijk opgenomen.

2020

• Iedere maandag (behalve de laatste maandag van de maand):
15.00 - 17.00 uur inloopmiddag bestuur.

Het inloopuur van maandag 24 februari a.s. vervalt

 

Zaterdag 29 februari 2020: Heggenvlechtbrigade

Dinsdag 3 maart 2020 (20:00 uur): Lezing: Ooievaars in Lingewaard (Gastspreker Gerrit Jansen)

Zaterdag 7 maart 2020: Knotgroepen Bemmel en Huissen

Zondag 15 maart 2020 (14.00 uur) struintocht: Vos en das in de Gendste polder (startlocatie in de bocht van de Polderweg bij steenfabriek Rodruza in Gendt)

Woensdag 18 maart 2020: Boomfeestdag

Zaterdag 21 maart 2020: Brouwketel, gezamenlijke inzet van alle werkgroepen KnotgroepenHeggenvlechtbrigade

Zondag 19 april 2020 (14.00 uur) struintocht: Vogels in de Klompenwaard (startlocatie hek bij de ingang van de Klompenwaard in Doornenburg)

Zondag 17 mei 2020 (14.00 uur): Lentestruintocht bij Doornik (startlocatie parkeerplaats Restaurant Zijdewinde in Lent) 

Zondag 14 juni 2020 (14.00 uur):  struintocht in de Gendste polder (startlocatie in de bocht van de Polderweg bij steenfabriek Rodruza in Gendt)

Zondag 19 juli 2020 (14.00 uur) struintocht: Stroomdalflora in de Klompenwaard (startlocatie hek bij de ingang van de Klompenwaard in Doornenburg)

Donderdag 23 juli 2020 (19.00 uur) struintocht: Bevertocht in de Bemmelse polder (startlocatie de Veldschuur in Bemmel)

Donderdag 6 augustus 2020 (19.00 uur) struintocht: Bevertocht in de Bemmelse polder (startlocatie de Veldschuur in Bemmel)


 

Download de folder met struintochten voor het seizoen 2019-2020 door op de Grutto te klikken.

 

 

 

Welkom op de website van Stichting Lingewaard Natuurlijk.

Stichting Lingewaard Natuurlijk is een ANBI erkende vrijwilligers organisatie en is na de gemeentelijke fusie van Bemmel, Gendt en Huissen in 2001 de rechtsopvolger van Stichting Bemmel Natuurlijk.
Het werkgebied betreft de gehele gemeente Lingewaard. Wat wij doen kunt u hier vinden.
Wij wensen u veel plezier tijdens het bezoek aan onze website en zien u graag terug bij een van onze activiteiten.

Meester Kees Belevingspad: 15 jaar Natuur Milieueducatie ( NME)

In 2001 zijn we gestart met de NME in het dijkmagazijn met één natuurgids.
Kees van der Heijden , momenteel nog steeds natuurgids en beheerder van het dijkmagazijn, is onze allereerste natuurgids. Nu, 2016, zijn we met 18 gidsen. De eerste lessen zijn alleen voor de basisscholen in Bemmel in de omgeving van het dijkmagazijn gegeven.
Nu 15 jaar later worden de veldlessen gegeven in de Veldgebieden:

• In en rondom het wielenpark De Ward (Bemmel)
• De Bemmelse Waard (Bemmel)
• De Gendtse Waard (Gendt)
• De Klompenwaard (Doornenburg)
• De Huissense Waard (Huissen)
• Doornik Natuurakkers ( park Lingezegen)
• De Vlote Bloem Slingerbos (Huissen)
• De Gendtse Boomgaard (Gendt)

Dit heuglijke feit hebben we in april 2016 gevierd. De gidsen hebben als dank aan de initiatiefnemer, Kees van de Heijden, het Meester Kees belevingspad aangeboden. Dit pad kunt u vinden in het wielenpark de Ward in Bemmel.
Voor de opdrachten en beschrijving van de route is een rugzakje met inhoud te leen. Dat rugzakje kan tijdens de openingstijden van het Dijkmagazijn daar worden geleend ( totaal zijn 5 rugzakjes te leen). Na afloop dient u het rugzakje met inhoud weer in te leveren op het dijkmagazijn.
Het is een belevingspad voor het hele gezin, jong en oud. Duur van de route: 1 uur tot 1 1/2 uur. Lengte: 1,3 km.

Openingstijden Dijkmagazijn

Het is inmiddels gebruikelijk dat in september gedurende twee weken een 150-tal studenten van een middelbare school vanuit de Veldschuur wordt begeleid bij hun eindstage biologie.

Bent u hierin geïnteresseerd?
Dan kunt u nadere informatie inwinnen bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.


Educatie in de Bemmelse Waard.

De Bemmelse Waard verandert geleidelijk in een mooi natuurgebied, wat nog mooier wordt de komende jaren. De Ambtswaard wordt wederom ingenomen door weidevogels, de bever heeft zich er inmiddels blijvend gevestigd en in de nabije toekomst zullen ook grote grazers als paarden en runderen hier te vinden zijn. Het beheer van het gebied zal gericht zijn op het invoeren van de zogenoemde procesnatuur. Procesnatuur is natuur die zijn gang kan gaan zonder ingrijpen van de mens. De overgangsperiode naar procesnatuur zal een tiental jaren nodig hebben.

Dit gebied en deze periode is dus bij uitstek geschikt om mensen kennis bij te brengen van een aantal natuurlijke processen. Stichting Lingewaard Natuurlijk maakt nu al frequent gebruik van de Bemmelse Waard om kinderen de natuur te laten ontdekken, ervan te laten genieten en er met respect mee om te gaan.

Voor de kinderen van basisscholen in Lingewaard worden er veldlessen in de buitengebieden gegeven, onder leiding van onze natuurgidsen. De Bemmelse Waard is hierbij een van de belangrijke doelgebieden. Voor leerlingen van een aantal middelbare scholen worden de lessen biologie en het uitvoeren van onderzoeken werkelijkheid. De Veldschuur is de vaste basis en in de Bemmelse Waard  gaan ze de onderzoeken doen.

Geleidelijk zullen er ook middelen beschikbaar komen die de natuureducatie ondersteunen. Zo zal er een rondgang gecreëerd worden om de recreatieplas heen (het bekende ommetje) voorzien van een vlonder pad/brug, waardoor het voor kinderen mogelijk wordt water- en weidevogels dichter te benaderen zonder deze te storen. In het broedseizoen zal dit pad deels worden afgesloten. Er komt een uitkijktoren, waar de activiteiten van de vogels en andere dieren op de grond waargenomen kunnen worden. Er komen struinpaden door het gebied van de grote grazers, waardoor deze dieren beter bestudeerd kunnen worden.

Een van de meest tot de verbeelding sprekende verschijnselen in het Gelderse rivierenlandschap is de dynamiek van de rivier de Waal zelf. Bij hoog en laag water ziet het gebied er anders uit. Waarbij de verschillende diersoorten deze omgevingsverandering op hun eigen wijze ondergaan, maar ook de flora zich aanpast: zachthoutooibos (wilg, populier) in de lagere delen, hardhoutooibos (eik, iep, els) in de hoger gelegen delen. Het is van belang dat onze jeugd hiervan kennis kan nemen en door aanschouwelijk onderwijs begrip krijgen voor deze natuur. De jongere van nu is de beslisser van morgen!


 Buiten leren met de Natuurgids

Mijn eerste vraag als ik samen met een groep schoolkinderen buiten in de kring zit is: “Wat komen jullie hier doen?”

“Egels zoeken…..”. “Zijn die er nu dan nog, of hebben ze misschien al een holletje gemaakt onder de afgevallen herfsttakken en bladeren om met een volle buik in slaap te vallen.”

De juf van de schoolkinderen is er ook bij en vragend gaan haar ogen de kring rond en al snel komen de antwoorden. “En je mag ze geen melk geven, want daar krijgen ze diarree van ….”, roept een meisje met groene laarzen aan en de capuchon ver over haar natte haarslierten. De regen deert haar niet. Later die morgen kom ik haar met een hulp-opa weer tegen, drukdoende een nest voor een egel bij elkaar te sprokkelen.
Dit is een buitenschoolse opdracht, die ervaringsgericht leren genoemd wordt. Wat de juf binnen doet, doet de natuurgids van “Stichting Lingewaard Natuurlijk” buiten en dat in heel Lingewaard en in ieder jaargetijde.

Buiten leren is goed voor lichaam en geest. Kinderen leren respect te hebben voor de natuur en leggen zo de basis voor een gezonde ontwikkeling. Een aanrader is de struintochten die meestal in de weekenden georganiseerd worden. Wellicht een leuk Sinterklaas cadeau: een struintocht op zoek naar bijvoorbeeld bevers en daarna ergens pannenkoeken eten. Welk kind en volwassene wil dat nou niet?

Voor meer informatie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Wil je ook natuurgids worden? Meld je dan via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Jan Bisseling natuurgids
Stichting Lingewaard Natuurlijk

Optie 1

“Wij willen de natuur in Lingewaard door mensen laten ontdekken, beleven en respecteren; de biodiversiteit van het rivierenlandschap beschermen en nieuwe bij het gebied passende natuur helpen ontwikkelen”

Dit bereiken wij door ....

  • Educatie
  • Natuurbeleving
  • Natuurbescherming
  • Landschapsontwikkeling

Educatie en Beleving komen op de voorpagina met de foto's al aan bod.

Natuurbescherming en Landschap niet en dat moet hier dus nog worden uitgewerkt.

Optie 1 


A15 Tracébesluit doortrekking

Angerensche en Doornenburgse polder
Bemmelse Waard
Oeverwal Gendtsche polder Gendtsche Polder Huissensche Waarden
Levend Landschap Huissen - Angeren Park Holthuizen Huissen Park Lingezegen
  Beheer  
Knotploeg Bemmel Knotploeg Huissen Heggenvlechtbrigade
Genieten
Educatie Excursies WorskhopsOptie 2

Ontwikkeling
Werkgroep Landschap
Via de werkgroep zijn we betrokken bij.........
A15 Tracébesluit doortrekking Huissensche Waarden
Angerensche en Doornenburgse polder Levend Landschap Huissen - Angeren
Bemmelse Waard Park Holthuizen Huissen
Oeverwal Gendtsche polder
Gendtsche Polder
Park Lingezegen
Landschapsbeheer
Via verschillende activiteiten
Knotgroepen    
Huissen Schoolmoestuinen Bemmel
Moestuinen Huissen
Bemmel Boomfeestdag
Heggenvlechtbrigade Educatie
     

 

Postadres:

Stichting Lingewaard Natuurlijk, Veldschuur en Dijkmagazijn
(KvK 41058792 )
De heer A.L. Janssen
Sandershof 3
6681 BT Bemmel

Bezoekadressen:

Het Dijkmagazijn,
Waaldijk 2
6681 KH Bemmel

De Veldschuur
Sportlaan 1 M
6681 CD Bemmel

 

 

3. Bemmelse Waard:

Stichting Lingewaard Natuurlijk is betrokken bij de natuurontwikkeling in de Bemmelse Waard. Als deelnemer van de stuurgroep Bemmelse Waard denken wij mee over de inrichting en beheer van de Bemmelse Waard. Deze ontwikkeling is nog niet afgerond. De komende maanden zal er volop gewerkt worden.

Het inrichtingsplan en de werkzaamheden staan op de projectpagina van K3. Door te linken naar de projectpagina: https://www.k3.nl/projecten/bemmelsewaard krijg je de meest actuele informatie.
Daar kun je ook het inrichtingsplan en de FAQ (veelgestelde vragen) lijst aanklikken en inzien.

 

in bewerking

 

 

Aanmelden Nieuwsbrief

Park Lingezegen 

Stichting Lingewaard Natuurlijk is deelnemer van de gebruikersraad van Park Lingezegen.
Voor nieuws en ontwikkelingen van het Park, zie parklingezegen.nl (opent in een nieuw tabblad) 

Foto: Herman Hendriks