Het Dijkmagazijn Bemmel

Dijkmagazijn 15 jaar - FEEST !!!

Al 15 Jaar natuur beleven in Het Dijkmagazijn

Het Dijkmagazijn aan de Waaldijk in Bemmel bestaat 15 jaar. In het bezoekerscentrum van Lingewaard Natuurlijk is van alles te zien en te beleven voor groot en klein.
Het Dijkmagazijn is gevestigd in een oude opslagplaats aan de Waaldijk 4 in Bemmel en werd in april 2001 geopend.

Beheerder Kees van der Heijden was er vanaf het allereerste begin bij.
“Het Dijkmagazijn moest een bezoekerscentrum worden voor groot en klein. Waar van alles te doen en te zien is. Na vijftien jaar kan ik nu wel zeggen dat dit gelukt is!” Het afgelopen jaar is het Dijkmagazijn, dat gratis toegankelijk is, helemaal opgeknapt en klaar voor de toekomst. Alles onder het motto: Eerst binnen kijken om buiten meer te zien!

D’Waalpunt
In het Dijkmagazijn kun je informatie vinden over de natuur, maar vooral ook veel zien en doen. “Je vindt er de natuurlijke omgeving van Lingewaard in een notendop.” Sinds kort is het ook een informatiepunt voor de natuur en het landschap langs de Waal (D’Waalpunt). Via een interactief aanraakscherm kunnen bezoekers ‘struinen’ langs de Waal en krijgen ze informatie over fiets- en wandelroutes.

Avontuur en natuur beleven
Bijzonder in het Dijkmagazijn is dat kinderen alles, voorzichtig, mogen aanraken. Ook kunnen de kinderen kleuren en door middel van spelletjes de natuur spelenderwijs ontdekken. Voor kinderen zijn er ook survivaltochten mogelijk, bijvoorbeeld voor een kinderfeestje.

Feest zaterdag 16 april
Het 15-jarig bestaan van het Dijkmagazijn wordt zaterdag 16 april vanaf 10:30 uur gevierd bij de Veldschuur en het Dijkmagazijn. U bent dan, maar ook daarna, van harte welkom om een kijkje te nemen in het vernieuwde Dijkmagazijn!

NIEUWE AANWINST - D'WAALPUNT

Het natuurmuseum Dijkmagazijn is nu ook informatiepunt voor de natuur en het landschap langs de Waal.

De naam D ‘waalpunt suggereert dat je kunt dwalen langs de Waal en dat is ook de opzet van het Dwaalpunten-project dat Lingewaard Natuurlijk samen met het Natuurmuseum Nijmegen en het Dijkmagazijn Beuningen heeft opgezet om de rijke natuur en landschap van de Waal nadrukkelijker bij de inwoners en recreanten in beeld te brengen.

Via een interactief aanraakscherm kunnen bezoekers “ struinen” langs de Waal en worden ze geïnformeerd over fiets en wandelroutes.
Verder onderdeel van het D ’waalpunten project is de horeca en recreatie-ondernemers te betrekken en op te leiden tot gastvrouw en gastheer van het landschap, hier op is zeer positief gereageerd.

Om het Dijkmagazijn nu vaker open te kunnen laten zijn wordt een oproep gedaan om zich als vrijwilliger gastvrouw/gastheer aan te melden bij:

Cor van Dalen,
e-mail vandalen@lingewaardnatuurlijk.nl,
telefoonnummer 0481 - 462663.

Voor noodzakelijke opleiding en begeleiding wordt gezorgd.

Natuur- en educatiecentrum

Adres:

  • Waaldijk 4
  • 6681 KH Bemmel
  • telefoonnummer 0481 434857

Inlichtingen:


Toegang gratis / vrijwillige bijdrage voor de consumpties

Hier kunt u onze folder downloaden (1MB, PDF-document).

Informatie:

Vanaf 2001 heeft het Dijkmagazijn te Bemmel een museumfunctie. Jaarlijks trekken wij duizenden bezoekers, uit eigen dorp, maar ook uit de rest van het land en zelfs uit het buitenland. Ons gastenboek laat zien dat er bezoekers komen uit talrijke landen, tot aan Australië toe.

In ons museum willen wij vooral het streekeigene van de natuur laten zien. Ons doel is mensen te leren dat je op heel veel verschillende manieren naar je omgeving kunt kijken en dat je dan zelf steeds meer gaat ontdekken.

Het Dijkmagazijn is zodanig ingericht dat onze natuurlijke omgeving er in een notendop te bewonderen is. U kunt ongeveer honderd vogels en dieren bekijken. Verder zijn talrijke insecten te zien, vlinders, libellen, kevers, gewone beestjes, maar wat is gewoon?

In aquaria zwemmen vissen en verschillende waterbeestjes. In een glazen bijenkast is het leven van bijen te volgen.

Er zijn ook “3D-kasten” waarin de natuur – vaak met macro-opnames – drie dimensionaal prachtig tot uitdrukking komt. Een film met als titel "de schoonheid van de uiterwaarden" wordt continu gedraaid. Er zijn ook diverse doe-opdrachten voor groot en klein. Kortom te veel om allemaal op te noemen. U moet zelf maar eens binnenlopen.

De meest gehoorde opmerking van vertrekkende bezoekers is: "we komen zeker nog eens terug, want we hebben nog lang niet alles gezien." In het gastenboek wordt vaak de prettige sfeer en de gastvrijheid vermeld.

Aardig is in dit verband te vermelden wat een zekere J. Peters op 06-06-2004 in het gastenboek schreef:

"Zelfs in Thailand is het Dijkmagazijn bekend. In de kerstvakantie in Thailand geweest; hier een man ontmoet. De man was in Nederland geweest en had alles gezien: van de Keukenhof tot de Deltawerken. Het mooiste wat hij had gezien was het Dijkmagazijn hier in Bemmel."

VRIJWILLIGER WORDEN

Je kunt je HIER via de email aanmelden

Openingstijden

april t/m augustus woensdag, zaterdag en zondag 13.00-1600 uur

september t/m maart
zondag 13.00-16.00 uur

december gesloten